Sluizen

Sluizen

header_wim en nico

header_wim en nico

ALV 2018

ALV 2018

header_fietsen2

header_fietsen2

header DB 2022

header DB 2022

header gezelschap3

header gezelschap3

Boottocht

Boottocht

header gezelschap2

header gezelschap2

header_kerstbrunch

header_kerstbrunch

header_voorjaarsbuffet2

header_voorjaarsbuffet2

dagtocht loopplank

dagtocht loopplank

Maaltijd

Maaltijd

dagtocht vlaai

dagtocht vlaai

header_kerstbrunch2

header_kerstbrunch2

header_zandsculpturen

header_zandsculpturen

Verslag OV proefreis

Verslag van OV proefreis gehouden op 23 januari 2024.

Een aankondiging is geplaats in de nieuwsbrief van december 2023 en tijdens de kerstbrunch is er opnieuw aandacht voor gevraagd. Doel is kennisnemen van de werking en ervaring op te doen met het OV; hoe gaat het in- en uitchecken en hoe vindt betaling plaats.
Van Senioren Wageningen zijn er uiteindelijk 6 personen en van de NAH werkgroep 2 personen mee geweest.
De proefreis omvatte een busreis vanaf Busstation Wageningen via Ziekenhuis Gelderse Vallei naar station Ede-Wageningen. Daarna met de stoptrein naar Arnhem, koffie en tenslotte met de bus weer naar Wageningen. Van het OV waren 3 deskundige begeleiders aanwezig om ons te informeren hoe in- en uitchecken en informatie opvragen werkt enz. De begeleiders hebben ons veel informatie en demonstraties gegeven hoe een en ander werkt en waar je op moet letten. In april kunnen we nogmaals een proefreis maken; 2 personen hebben zich al aangemeld.

Reactie van Marianne Kwakkel:
De proefreis OV heeft helemaal aan mijn verwachtingen voldaan.
In het verleden heb ik veel gereisd met het OV, maar sinds ik langere afstanden met een rollator  afleg, durfde ik niet goed meer. Ik was  bang dat ik met de rollator niet meer gemakkelijk zou kunnen in- en uitstappen. Ook de trap bij het station Ede-Wageningen leek mij een obstakel. Mijn bedoeling was om in een veilige setting na te gaan of mijn angst terecht was. Daarnaast wilde ik controleren of mijn kennis m.b.t. in- en uitchecken bij het OV nog up to date was en er geen veranderingen waren.
Het in- en uitstappen in de bus en trein bleken voor mij goed te doen. Voor mij was nieuw dat ik in de bus achterin kan instappen en inchecken en zo de nauwe doorgang tussen de rijen banken kan omzeilen. Bij de achteringang kom je gelijk in de ruimte bestemd voor passagiers met een rollator terecht.  Wel viel me tegen dat de buschauffeurs niet wachtten tot iedereen zit en gelijk snel optrokken en ook een bocht namen toen er nog passagiers naar een zitplaats zochten. Dat had goed tot valpartijen kunnen leiden, maar ging gelukkig goed.
Het perron  bleek goed bereikbaar te zijn via hellingbanen en liften. Volgens onze begeleiders geldt dit voor bijna alle stations in Nederland. Er zijn op de stations ook extra brede toegangspoortjes voor mensen met een rollator of rolstoel. In de trein kon ik mijn rollator ingeklapt naast me houden, zittend op de normale zitplaatsen. Een voorwaarde is wel dat je reist op een rustig tijdstip.
Wat betreft alle regeltjes bleek ik nog goed bij te zijn. Het enige nieuwe voor mij was de mogelijkheid om in  te checken met een bankpasje.
De begeleiders legden alles rustig en duidelijk uit en waren erg toegankelijk voor onze vragen. Tijdens de koffiepauze  kregen we van onze begeleiders allemaal nog twee folders van de NS, waarin we alle informatie nog eens rustig kunnen nalezen. Heel fijn, zeker voor ieder die nog geen ervaring heeft met reizen met de OV-chipkaart. Voor hen was de grote hoeveelheid informatie mogelijk wat teveel om allemaal gelijk te bevatten. Daarbij vertelden zij ook dat senioren iedere tweede woensdagmorgen tussen 10.00 en 11.30 uur  in het Startpunt Wageningen, Rooseveltweg 408A,  terecht kunnen met vragen over reizen met het openbaar vervoer.

Aanmelden voor een volgende proefreis kan bij Wim Visscher
E-mail: wimvisscher1946@gmail.com ; Tel: 06-22489032