Verslag knooppunten fietstocht juli

Op 31 juli was de “lange” fietstocht, georganiseerd door Anneke Löffler. Zij had een mooie tocht van 40 km naar “Boerderij Mossel” uitgestippeld.

We vroegen ons af waar de naam Mossel, zo midden op de hei, vandaan kwam. De geschiedenis leert ons het volgende:

De boerderij stamt uit 1863, maar al in 1500 kwam men de naam “Mosschel” tegen. Mossel heeft niets met het schelpdier te maken, maar van alles met mos. Honderden jaren geleden trokken de herders met hun kuddes de Veluwe over en verbleven dan tijdens de lente en zomermaanden buiten, o.a. rondom het huidige Mossel. Zij bouwden dan hutjes en schuilplaatsen van mos waarin zij de nachten door konden brengen.

Uiteindelijk is Mossel een permanente hoeve geworden, de oude landbouwgronden rondom de boerderij zijn reeds vanaf 1500 in gebruik. Vanaf half jaren negentig zijn de landbouwgronden terug naar de natuur gegaan, op dit moment grazen er New Forest pony’s en Spaanse runderen.

Op dit moment bestaat Mossel uit een boerderij met deel, woonhuis, schaapskooi, hooiberg, veldschuur en theeschenkerij. De huidige bewoners, familie Prangsma, zijn reeds de 3e generatie die hier woont en werkt. Dan weet u dat ook weer.

Met 4 mede fietsers (de oudste ruim 85 jaar) hebben we deze  mooie route gefietst. Dat is toch één deelnemer meer dan de eerste fietstocht. Helaas moesten we af en toe schuilen voor de regen, maar dat mocht het fietsplezier niet drukken.

Een mede fietser.